Sermon 2: The Good, The Bad and The God

Вам кажуть “ведіть доброчесне життя”,
вам кажуть “будьте моральні”,
вам кажуть “слухайте голосу совісті”.

Але я кажу: ведіть не доброчесне життя, але життя християнське.

Одна з найважливіших речей, яка має бути усвідомлена християнином – це те, що світська мораль і Господні Заповіді – це дві дуже різні за своєю природою речі, хоча нерідко вони мають схожі зовнішні прояви.

Чимало людей вважають, що вони ведуть побожне і правильне життя, бо живуть “по совісті” або дотримуються принципів моралі. Але весь світ лежить у злі (1 Ів. 5:19) і нема праведного ані одного (Римлян 3:9-10). Відтак, якщо совість і є відголоском Божого голосу, цей голос є викривленим, ненадійним. Кожен робить те, що справедливе в очах його… але не в очах Бога. Мораль же світу змінюється швидко і їй тим паче не можна довіряти. Вчора мати рабів було правом і традицією, сьогодні це порушення прав і традицій. Древні греки вважали бісексуальність нормою, потім це відкидалося, а потім знову ставало нормою і знову відкидалося. Актуальність і правильність кожного окремого вчинку залежить від особи, обставин, місця і часу, але все повторюється і немає нічого нового. Але Бог і сьогодні, і завтра, і навіки Той Самий (Євр. 13:8) і Його варто слухатися більше, ніж людей (Дії 5:29).

Бог часто вчиняє всупереч законам людської моралі. Наприклад, Христос простив злочинця на хресті, хоча той все своє життя жив неправедно і лише перед смертю покаявся. Подумайте: це дуже нечесний трюк, хіба ні? Разом з тим Христос засуджує фарисеїв, які в принципі вели доброчесне життя, жертвували десятину і постували. Врешті-решт, в Старому Заповіті Бог посилав євреїв воювати із язичниками, хоча багато язичницьких народів, я переконаний, також мали норми, що передбачали заборону красти, вбивати, гвалтувати і т. д. Чи з огляду на власні уявлення про справедливість ви би вчинили так само? Складні та незрозумілі шляхи Господні.

Багато людей переконані, що основна задача релігії, і зокрема християнства, зробити людей “добрими”. Але це не зовсім так. Бог, звісно, не закликає до зла, ми створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували (Еф. 2:10). Але добрі вчинки – лише один із плодів істинної віри, при чому не головний. Не у добрих вчинках суть, а в спасінні душі.

Чому я так підкреслено застерігаю від світського добра? Є дві основні проблеми із добрими людьми, навіть якщо припустити щирість їх вчинків:

  1. …вони ніколи не каються. Людина, яка була злочинцем, крала і убивала, має схильність каятися і навертатися до Бога, оскільки її вчинки засуджуються і Біблією, і, як правило, світськими нормами. Людина ж, яка у Бога не вірувала, але жертвувала бідним, була привітною до друзів і ніколи не мала проблем із законом, вважає себе безгрішною. Хороший приклад цього – притча про митника та фарисея. Фарисею Бог не потрібен – він сам собі вже майже Бог.
  2. …вони все одно грішать. Якщо судити про добру людину за принципами світської моралі (“не нашкодь іншому”), то, скажімо, чи зашкодить людині, якщо я буду їй заздрити? Тихенько сидіти вдома і заздрити. Звісно, ні, але Декалог засуджує таку поведінку. Це вже гріх. А, як сказано, хто весь Закон виконав, але згрішив у одному, той згрішив у всьому (Якова 2:10).

Ми виправдовуємося лише вірою, без діл Закону (Рим. 3:28). Добрих діл, незалежно від їх масштабу, абсолютно не достатньо, аби називатися християнином і отримати Життя Вічне. Іноді я навіть думаю, що саме поняття про “добро” є найхитрішою вигадкою диявола. Згадаймо, що ніякого поняття про “добро” до гріхопадіння не було: “добро” і “зло” в людській свідомості з’явилися разом, як дві рівноправні половинки однієї безбожної медалі.

Advertisements

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s