ОпределИть = опредЕлить. В даному записі я спробую пояснити, чим християнство насправді не є, на негативних прикладах, які також представляють типові стереотипи про християн. Підкреслю, що дані стереотипи не зовсім безпідставні і вина у їх появі лежить на різних конфесіях, що так чи інакше відхилилися від Святого Письма. Проте розповсюдженість таких відхилень не робить їх нормою.

Християнська церква НЕ є:

…театром. В богослужінні важлива не видовищність, а звернення до Бога. Релігійний культ тим і відрізняється від світської культурної традиції, що його ритуали не можна переживати легковажно. Якщо ви не використовуєте службу Божу для молитви та покаяння, ви просто даремно марнуєте час ходячи до церкви.

…політичним актором. Християни є слухняними і порядними громадянами, що, безумовно, вигідно будь-якому правителю. Проте, знову ж таки, не слід плутати причини і наслідки. Вважати, що церква – це інструмент політичного контролю – це, м’яко кажучи, параноя. Якщо ваш пастор чи священик агітує за когось, то це, звісно, поганий знак, але це говорить про корумпованість особи, а не про неправильність Церкви.

…реабілітаційним центром. Багатьох людей навернення до Бога стимулює змінювати свій стиль життя, кидати шкідливі звички, позбавлятися залежностей, виходити із депресії. Це дуже добре, але не слід сприймати Церкву як просто чергового лікаря від алкоголізму. Якщо ви ідете до Церкви, будьте готові до значно радикальніших змін, ніж, скажімо, економія на цигарках.

Християнин НЕ є:

фанатиком. Справжній християнин читає Біблію, а відтак знає, що лагідна відповідь гнів відвертає (Приповісті 15:1) і що з людьми треба говорити зрозумілою мовою, як це робив апостол Павло (1 Кор. 14:19). Крім того, Бог надав Церкві Святе Писання, а не меча. Відтак християнин не повинен ніколи кидатися із кулаками на безбожників чи єретиків.

хворим на позитивне мислення. Віра та оптимізм – це не тотожні речі. Безумовно, це правда, що віра людину підтримує, вона легше зносить проблеми і не втрачає надію. Але навіть Христос перебував у смутку (Луки 19:41, Матвія 26:39) та гніві, вже не кажучи про численні ситуації з пророками та апостолами. Щасливі очі та перманентна посмішка НЕ Є ознаками віри.

аскетом. Хай ніхто не судить вас за їжу чи за питво, чи за суботу (Колосян 2:16). Часто слова Христа про те, як важко багатієві потрапити у Царство Небесне або Його порада заможному юнакові розпродати все майно і роздати гроші бідним, помилково трактуються так, ніби лише убогі можуть вірити. Але це не так, оскільки цар Соломон у своїй молитві зрікається багатства і убозтва рівною мірою (Приповісті 30:8-9). Крім того, ще раз нагадаю, що Господь посилав своїх учнів проповідувати, а людей настановляв оволодівати землею, а не закопуватися в печері.

Advertisements