Sermon 6: How to Understand Christ

Звертаюся до людей, які не є вірянами, але шукають Бога і намагаються розібратися (принаймні заради цікавості) в тому, що собою являє справжнє християнство. І ось для читача декілька порад, які допоможуть моїй катехізації бути плідною.

1. Реальність Бога. Найперша порада: слід ставитися до Бога як до Когось РЕАЛЬНОГО і Конкретного. Уникайте наукового ставлення до релігії, інакше ви не зможете навіть молитися. І хай ви хоч стопіцот разів будете поважати чиюсь там віру, у вас самих зв’язку із Богом не відбудеться. Людство надто сильно захопилося своїми дріб’язковими успіхами – ми вважаємо, що знаємо про цей Всесвіт все, ніби ми самі його створили, а все тому, що ми здатні запускати в космос комп’ютери з передавачами і дивитися на бактерії через мікроскоп. Отже, релігія – це шлях до пізнання реального Бога і встановлення із Ним взаємин.

2. Парадоксальність Бога. Християнство – релігія парадоксу. Бог ОДИН, але в ТРЬОХ особах. Бог Милосердний, але водночас і Справедливий. Христос – Бог і водночас людина. Ми грішні і водночас виправдані і т. д. Тому слід змиритися із тим, що біблійні істини (як і будь-які правди в реальному житті) складні. Може здаватися, що християнство фарбує все в біле і чорне, але на практиці чорне і біле часто змішуються в найнеочікуваніших пропорціях. Позбудьтеся ваших стереотипів.

3. Дослідження Бога. Продовжуючи попереднє… Складні парадокси насправді доволі зрозуміло пояснюються у Біблії. Головне: не виривайте із контексту фраз, коли читаєте! Пам’ятайте також про насиченість Біблії символізмами, які не слід сприймати геть буквально. Не відривайте суперечливі елементи одне від одного, інакше виникне єресь. Наприклад, якщо сказати, що Бог тільки Справедливий, то це вже не християнський Бог, а грізний деспотичний суддя. Якщо ж сказати, що Він лише Милосердний, то антиноміналісти праві і ми можемо красти, вбивати, чинити перелюб і нам все одно все проститься, і пекла ніби ніколи і не було! Тому ЧИТАЙТЕ, обговорюйте, задавайте питання священнослужителям і так ви зрозумієте Бога.

Advertisements

2 thoughts on “Sermon 6: How to Understand Christ

  1. Як же хотілося б послухати твою дискусію з людиною позаконфесійною, але глибоко прошареною у релігійних питаннях. Ну, типу Калугіна чи БГ. Я думаю, на таку дискусію можна було б продавати квитки :))

    1. Ого, дякую за те, що ставиш мене в один ряд із бодхісатвами! 🙂 Почуваюся, як беатифікований католик 🙂

      Насправді, не думаю, що я навіть приблизно дотягую до їх рівня, але такого роду дискусія могла би перевернути погляд на християнство дуже багатьох людей.

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s