Sermon 10: Evangelize & Pray… Wisely

(Наступні три записи будуть цікаві передусім тому, хто вже контактував із різними християнськими конфесіями. Теми стосуватимуться аспектів християнства, які зазнали найбільшого викривлення завдяки протестантським конфесіям, зокрема харизматам).

Сьогодні ми поговоримо про обов’язок і про ознаку справжнього християнина.

Обов’язок – свідчення про Христа. Ознака – молитва до Бога.

Істерична євангелізація

А коли вас водитимуть до синагог, і до урядів, і до влад, – не турбуйтеся, як або що відповідати чи говорити, – Дух-бо Святий вас навчить тієї години, що потрібно казати! (Луки 12:11-12) Цей текст – один із тих, які так полюбляють п’ятидестяницькі церкви. Вірш 12-ий виривається із контексту, трохи перекручується зміст і вуаля – новоспечена єресь готова! Логіка така: якщо Святий Дух присутній у будь-яких цитуваннях Біблії, то треба вибігати на вулицю та істерично волати щось на кшталт “Бог любіт тєбья” і тоді всі люди навернуться до Бога, а хто не навернеться – тому так і треба, бо він опирається Святому Духу.

Безумовно, Дух Святий сходить до нас через Писання, а не через надприродну силу святих. Тобто навернення нових вірян залежить не від нас, а від Бога, оскільки наш обов’язок – лише сіяти Слово. Проте все не так просто – так само, як людина здатна відкидати Господню благодать, так само вона здатна паскудити Слово проповіді.

Чи православні не говорять про Христа? Говорять. Але чому ж тоді так багато їх вірян моляться до Діви Марії та святих ЗАМІСТЬ Христа? Чому так багато з них вірять у астрологію та прикмети? Простіший приклад: якщо вам даруватимуть подарунок і при цьому побажання кричатимуть істеричним голосом – чи ви нормально сприймете цей подарунок? Іншими словами, Дух таки діє в цитуваннях з Письма, але істерія проповідника чинить спротив Його дії, не менше, ніж невірство слухачів.

Апостол Павло чітко вказує, що навчати та проповідувати здібні не всі (1 Тимофія 3:2). Відтак заклик не турбуватися, що саме казати – це лише запевнення, що Господня підтримка завжди буде з Його вірними проповідниками.

Істерична молитва

Думаю, про горезвісні “богослужіння” харизматів чули багато людей. Їхні віряни хилитаються під жваву та гучну музику, іноді кричать та стрибають, як на рок-концерті, іноді навіть валяються на підлозі і плачуть.

В 150-му псалмі міститься заклик славити Бога музичними інструментами, танцями та співом. Це місце, як не парадоксально, використовується для виправдання своїх практик як церквами штибу “Посольства Божого”, що використовують попсові мотиви, так і “Церквою Апокаліпсису”, яка грає блек-метал.

Чому не варто славити Бога за допомогою блек-металу? Тут цікаву думку висловив єпископ Української лютеранської церкви В’ячеслав Горпинчук. Суть приблизно така: молитва – це розмова дітей зі своїм Небесним Отцем. Чи це нормально, якщо діти будуть волати до свого батька хриплими голосами?

Чому молитва харизматів неправильна? Христос закликає у молитві не бути показним: А як молитеся, то не будьте, як ті лицеміри, що люблять ставати й молитися по синагогах та на перехрестях, щоб їх бачили люди. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А ти, коли молишся, увійди до своєї комірчини, зачини свої двері, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно. (Матвія 6:5-6)

В проповіді, як і в молитві, важлива віра в Бога, а вона не дорівнює емоціям. Проблема в обох випадках проста: люди шукають в релігії виключно емоційного, вони ведуться на стереотип, що релігія – це ірраціональне, що в релігії думати не треба. Це не так.

Advertisements

5 thoughts on “Sermon 10: Evangelize & Pray… Wisely

  1. “Чому не варто славити Бога за допомогою блек-металу? Тут цікаву думку висловив єпископ Української лютеранської церкви В’ячеслав Горпинчук. Суть приблизно така: молитва – це розмова дітей зі своїм Небесним Отцем. Чи це нормально, якщо діти будуть волати до свого батька хриплими голосами?”

    А чому Богу приписується розуміння і ставлення до музики і голосів, подібне до людського? Взагалі-то, гроул, до прикладу – це стилістичний прийом для того, щоб передавати надприроднє. І не обов’язково, як це часто думають, диявольське.

    З такими думками можна до абсурду дійти – бо, наприклад, як же до Бога звертатися з бас-гітарою? І це вже я не кажу про інші речі, які з людської точки зору можуть здаватися дикими – на зразок католицької містики…

    1. “А чому Богу приписується розуміння і ставлення до музики і голосів, подібне до людського?” – хоча би тому, що аналогічним займався сам Христос, Він проводив численні паралелі між свідомістю Господа і ставленням батька, пастора або пана. Не забуваймо також, що те, що Бог створив людину за Своєю подобою, говориться про свідомість, а не про тілесну форму.

      Окрім того, блек-метал в більшості своїй – музика антихристиянська, себто якщо не сатанинська, то язичницька. Брати цю музику як метод прославління Бога – те саме, що брати розп’яття і римський цирк як спосіб боротьби із нехристиянськими релігіями. На прикладі інквізиції ми знаємо, що такі методи до добра не доводять.

  2. Ти не сказав про “говоріння мовами”, контроль та інші ознаки харизматичних церков. О! а ще про здійснення спільних трапез, друге хрещення, омовіння у водах та купу всяких штук 🙂

  3. Shanovnyj koleho, dozvolju sobi ne pohodytys 🙂
    My v husytskij cerkvi, tak samo jak vy v ljuteranskij, spivajemo pid chas sluzinnja rizni hymny z riznyx epox. Koly avtory skladaly ci hymny, vony buly u toj 4as aktualnymy, vidpovidaly muzy4nym vpodobannjam tyx 4asiv. 4omu todi ne mozhna zaraz, u 21. stolitti, skladaty novi, aktualni hymny ta vykonuvaty jix na su4asnyx muzy4nyx instrumentax?
    Dumaju, koleho, s4o ce pytannja bilsh za vse osobystyx vpodobanj, a ne pravylnosti xrystyjanskoho v4ennja.
    A stosovno inshyx typovyx javyshch na xaryzmatskyx sluzinnjax: radity dobrij zvistci evanhelija abo plakaty, koly kajeshsja – ci emociji je nevidjemnoju chastynoju xrystyjanskoji viry. Bez emocij, bez osobystyx stosunkiv zhyvoji ljudyny z zhyvym Bohom, nema spravzhnjoho xrystyjanstva. Emociji – ce je skladova chastyna viry.
    A z tverdzhennjam, s4o treba dumaty, povodytysja racionaljno, ja pohodzhujusja. Xo4a ne zavzhdy… 😀

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s