Аве, Цезар! (2016)

Знову каюся – оце тільки зараз подивився перший в своєму житті фільм братів Коенів. Але краще пізно, ніж ніколи.

Caesar

Історія обертається навколо менеджера однієї з Голлівудських студій. Йому доводиться водночас мати справу із браком талановитих акторів для чоловічих ролей першого плану, викраденням однієї із зірок, скандалом навколо позашлюбної дитини відомої актриси, нав’язливими журналістами та власною нездатністю кинути курити.

“Аве, Цезар!” – це фільм на межі трешу, сатири і філософії. Це стрічка, у якій по вінця повно стьобу над Голлівудом, комунізмом та християнством, але межу між оцим стьобом і апологетикою усіх згаданих явищ розгледіти нереально. В сенсі, що гумор є потужним, але при цьому неагресивним – автори явно не ставили за мету когось образити чи довести, що хтось правий, а хтось винуватий.

Брати Коени граються зі стереотипами і в процесі гри деякі з них трошки надривають.

З одного боку, ми бачимо, наскільки влучно і глибоко звучать ідеї гуртка комуністів у цій стрічці. Вони змушують задуматися, навіть такого антикомуніста, як я. Але з іншого боку – ці чолов’яги просто смішні і незграбні.

З одного боку, зірка вестернів (один з важливих персонажів стрічки) невимовно обмежений і практично нездатний грати драматичні ролі, але в реальному житті він виявляється розумнішим, ніж здається, і в чомусь навіть більш винахідливим за свого керівника.

З одного боку, ми бачимо, наскільки далекими від християнства є люди, які знімаються у “християнському” фільмі, але водночас ми стаємо свідками справді глибокої, щирої віри головного героя, яка мотивує його робити свою роботу якнайкраще.

І головний герой також вражає суперечливістю – він працює у кіноіндустрії, на “фабриці мрій”, у капіталістичній машині експлуатації, якщо говорити словами комуністів, але в ньому не відчувається ані творчої піднесеності, ані жадоби грошей – він поводиться як начальник ЖЕКу чи старший по цеху на заводі. І на тлі трешовості певних епізодів у стрічці його серйозність і трудова приземленість тільки додають до гумористичного ефекту.

Словом, фільм виявляє неоднозначність буття у різних його проявах. Але передовсім це просто весела, розважальна і пригодницька комедія, сповнена маленьких влучних та ефектно поставлених епізодів з життя “фабрики мрій”.

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.