Милі тваринки

От що мені вдалося вичитати в Інеті за вільний час, який у мене трапився на роботі. Це буквально кілька цікавих нотаток про тварин…

Їжак вухатий лише в Україні перебуває в Червоній книзі. Загалом же таких їжачків багато в Середній Азії та на Близькому Сході.

Від звичайного їжака вухатий відрізняється тим, що він енергійніший та окрім жуків їсть слимачків, яйця птахів та іноді навіть падло самих птахів і дрібніших ссавців. Оскільки вухаті їжаки споживають термітів, скорпіонів та інших істот, що споживають культурні рослини, вухаті вважаються корисними для аграрного сектору в країнах розповсюдження, але при цьому на їжаків полюють орли (і також певен, що дикі собаки).

Багато видів живих істот залежать від бобрів. Наприклад, в Північній Америці бобри практично будують гнізда для лебедів та диких гусей. Лосось та інші види риб також краще розмножуються за наявності бобрів, які ефективно очищають дно водойм від шматків дерева. Бобри зупиняють ерозію ґрунтів, але розвиток господарства витісняє природні споруди бобрів.

Нещодавно бобри почали повертатися на території, з яких їх було витіснено, тобто йдеться про вже давно урбанізовані території. Бобри оселяються в парках та інших точках в межах великих американських міст, які не призначені для забудови. Нагадаю, що в Києві поблизу озер на Трухановому острові позаминулого літа також був зафіксований принаймні один бобер, що подорожував вниз за течією, але був вимушений повернутися на північ через надмірну кількість пляжників. Бобер може відносно нормально жити в утриманні, але при цьому він може плакати (імовірно, через неможливість повноцінно займатися будівництвом).

Ще одна тварина, яка схильна обживати урбанізовані території – це єнот. Підтверджений науково факт, що єнот розуміється на будові замків і здатен відкривати комбіновані замки за менше, ніж 10 спроб. Ідеться, безумовно, про замки закриті кнопками та іншими простими механізмами, а не замки, які треба відмикати ключем. Я переконаний, що єнот не здатен відкрити відмичкою типовий замок навіть китайського виробництва. 

Харчуються вони комашками, дрібними ссавцями, крабами, овочами/фруктами (часто краденими у людей) та навіть синтетичною їжею, яку вони відбирають у домашніх тварин. Отже, єноти показали високу здатність пристосовуватися до великих міст, хоча часто після вилазок в місто вони можуть повертатися в ліс/парк, де ночують. У столиці США від 15% до 43% покинутих будівель заселені єнотами. В неволі ці тварини стають жирними (або принаймні таке враження складається з фотографій).

Сподіваюся, ви дізналися для себе щось нове і цікаве. Всі факти взяті зі спеціальної рубрики BBC або підтверджених джерел Вікіпедії. Наступного разу я розповім про благородних тварин.

2 thoughts on “Милі тваринки

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.